la canillo's band tocant

La Canillo's Band Tocant és un projecte artístic i musical inclusiu amb els objectius d'educar musicalment i cohesionar la societat canillenca i andorrana. Som un grup de persones amants de la música que creiem en la mateixa com a vehicle per enfortir els lligams entre els individus, així com les dimensions físiques, cognitives, emocionals i socials d'aquests.la nostra història

L’associació Agrupació Cultural Canillenca (ACUCA) no es podria entendre sense conèixer la història de Canillo’s Band Tocant.  

 

Un projecte que comença el setembre del 2019 per part del Comú de Canillo, gràcies a la disponibilitat de la professora Maria Gilabert (trompeta), amb la posada en marxa de classes de trompeta i trombó al Punt Jove, amb aproximadament una desena de nens i adults.

 

Malauradament, els inicis d’aquest projecte, quan començava a tenir cara i ulls, van estar marcats a la primavera del 2020 per la pandèmia de la Covid-19. Fet que va provocar una interrupció durant el que mancava de curs escolar de les classes d’instruments. Però, de la mateixa manera que ho va fer la societat canillenca, andorrana i mundial, Canillo’s Band Tocant va tornar el setembre del 2020 amb més força de mai, moment en el qual es va incorporar el professor Pau Blasco (trompa i director), el qual impulsa el projecte de la banda i augmenta el nombre de membres fins a una quinzena i diversificant la tipologia d’instruments que hi participen (clarinets, trompetes, saxòfons, trompetes, trombons i trompa). 

 

I és el desembre del 2020 quan Canillo’s Band Tocant surt als carrers de la parròquia per celebrar el primer concert de Nadal i en 2021 agafa embranzida i continua participant dels actes culturals i socials de la parròquia de Canillo: com el Carnaval o la Festa Major de l’Aldosa. Durant la resta del curs escolar 2020-2021, també se sumen nous músics i alumnes al projecte i s’estableix una regularitat setmanal d’assaig de 2 hores, cada dilluns: una pels més petits de 18h a 19h i una pels més grans de 19h a 20h. Malgrat les mesures sanitàries, les quals es van seguir escrupolosament per part de la formació, Canillo’s Band Tocant va poder tancar les actuacions previstes, i els assajos que es van poder celebrar, amb gran satisfacció.

 

La consolidació del projecte de Canillo’s Band Tocant arriba el curs 2021-2022, d’una banda, gràcies a la bona evolució  de la pandèmia, però sobretot per la tasca ingent que van efectuar els professors, membres de la banda i famílies, comptant sempre amb l’ajuda i suport del Comú de Canillo. I és que durant aquest període, es van incorporar els professors Unai Gutiérrez (clarinet i saxo), David Urrutia (trompeta), Jean Michel Lopez (trombó) i Lydia Maillo (ball), així com altres músics del país, joves alumnes i també adults, fent que la banda arribés a tenir una vintena de membres. Pel que fa a les classes, seguint la tendència del curs anterior, es va començar efectuant 2 hores d’assaig setmanal, però, després s’hi va afegir un reforç de 2 hores de vent fusta (clarinet i saxo) i 2 hores de vent metall (trompeta, trombó i bombardí) cada divendres, durant el tercer trimestre del curs, així com una hora de ball els dimecres. A més van veure la llum dos nous projectes lligats a Canillo’s Band Tocant: la BallBand i la Banda a les Escoles.

 

Entrant en més detall en aquests dos nous projectes, d’una banda, BallBand va començar a finals del curs 2021-2022, amb l'objectiu de trencar la barrera i la  vergonya entre els músics i el públic, creant un grup de 10 infants i adults que acompanyen amb coreografies les peces que interpreta la banda a les actuacions al carrer. 

 

D’altra banda, La Banda a les Escoles s’inicia el tercer trimestre, també del curs 2021-2022, a les dues escoles de Canillo (sistema andorrà i francès), amb la finalitat de potenciar les classes de música i d’assegurar el relleu generacional, amb la incorporació de nous membres a la banda Canillo’s Band Tocant. Els professors David Urrutia i Unai Gutiérrez, mencionats anteriorment, van efectuar cadascun dues sessions setmanals a cadascuna de les escoles, arribant, conjuntament a gairebé 80 alumnes. Aquest projecte no hauria estat una realitat sense la col·laboració del Comú de Canillo, amb la compra d’una dotzena d’instruments, i de la generositat d’una sèrie de privats que cedeixen els seus de propis, així com amb la signatura del conveni entre els comuns de Canillo i d’Andorra la Vella, per tal que aquests professors, que formen part de l’Institut de la Música d’Andorra la Vella, puguin desplaçar-se a la parròquia canillenca a impartir les formacions.

 

Però la consolidació no solament fou gràcies a la fortalesa adquirida per l’increment de membres de la formació, del nombre de  classes, del professorat i de les activitats que s’ofereixen, sinó que també va jugar un paper fonamental la celebració de set concerts públics: el concert de Nadal, el de la Crema del Mai, la Rua de Carnaval (tocant a 5 pobles diferents en una mateixa tarda), i participa en 3 Festes Majors, l’Aldosa, Soldeu i Canillo (dissabte tarda i diumenge matí després de la Missa), és en aquest darrer poble on Canillo’s Band Tocant, la jornada de dissabte tarda estableix un lligam amb la xaranga Mai Toquem Bé. Set actuacions que han estat indispensables per la consolidació de Canillo’s Band Tocant com una part rellevant de les festivitats i activitats culturals de la parròquia. 

 

I és amb aquesta evolució que Canillo’s Band Tocant arriba al curs 2022-2023, amb la incorporació de Daniel Martín, com a nou director de la banda i professor de vent fusta (clarinet i saxo), així com del professor de percussió Santi Casas, que imparteix una hora de docència els divendres. La formació compta actualment amb gairebé una trentena de membres entre músics i ballarins, i amb una quinzena addicional d'alumnes que aviat podran començar a tocar als concerts. Pel que fa a la BallBand, es continua potenciant aquesta formació dotant els seus membres d'elements de percussió i d’animació. I La  Banda a les Escoles encara continua efectuant aquesta important branca del projecte, tot el curs sencer, havent-hi incorporat una nova fornada d'alumnes provinents dels tallers a les escoles del curs anterior.

 

Pel que fa a les actuacions, a les ja celebrades anteriorment i a les previstes de participar-hi, s’hi han sumat dos nous concerts, on Canillo’s Band Tocant hi ha participat: la Festa de l’Ostra, de la mà de la Banda Los Gaujos de Barsac (França), amb qui s’ha establert lligam; i el concert de la Castanyada. La formació no tanca les portes a poder celebrar més actuacions a la parròquia i també amb col·laboració de les Bandes amb les quals han establert lligams.

 

És arribat a aquest punt que els membres de Canillo’s Band Tocant, de la Ballband i de la Banda a les Escoles que plantegen la formalització d’una associació. Per aquest motiu es considera adient, prenent el relleu del projecte iniciat pel Comú de Canillo, constituir l'associació Agrupació Cultural Canillenca (ACUCA). La constitució es va fer el novembre del 2022. Des de llavors, s’ha seguit treballant fortament per continuar amb la tasca pedagògica i cultural amb els nens i nenes de la parròquia.la junta directiva

Aquesta entitat compta amb 35 socis fundadors i una Junta Directiva formada per les següents persones, vinculades ja actualment des de fa temps a la Canillo's Band Tocant:

 

Maria GILABERT BUSQUETS, Presidenta;

Òscar CANO SANZ, Secretari;

Clàudia CAMPOS TRONCOSO, Vocal;

Santiago CASAS MARTÍN, Vocal;

Deborah ESCRIBA PUOZZO, Vocal;

Daniel GUITART GALO, Vocal;

Yvan LARA SÁNCHEZ, Vocal;

Lydia MAILLO HERRERO, Vocal;

Joan Ignasi SANTAMARÍA MAS, Vocal;

Marie-Laure SWENDRA Ep. JUNCA, Vocal; i

Nil ZARAGOZA MACH, Vocal.